HD takker af som fjernvarme-formand efter 43 år

4. maj 2023

 

Det er en afklaret bestyrelsesformand, der efter 43 år nu vælger at vige posten: Det er blevet tid til at geare ned, arbejdsmæssigt, og lade nye og yngre kræfter komme til.

Henning Davidsen—eller, som de lokale siger HD—blev formand tilbage i 1980; et annus horibilis, hvor statslige afgiftforhøjelser var med til at fordoble olieprisen, og det lille fjernvarmeværk på sydsiden af samme årsag valgte at investere i en kulkedel. Siden da, har HD set skiftende regeringers skiftende luner ændre spillets regler, hvilket har nødvendiggjort en vis omstillingsparathed, men også har belønnet de fjernvarmeværker, der har formået at tænke fremad og være agile.

Da Energistyrelsen i 1993 pålagde Hvide Sande Syd Fjernvarme at fyre med halm og flis, var bestyrelsesformandens tørre kommentar at, “der vokser ingen træer på klitten, og det eneste halm vi har, er marehalm.”

Efter et stædigt benarbejde lykkedes det i sidste ende alligevel HD at få gennemtrumfet en gasløsning norden om fjorden til Hvide Sande, hvilket banede vejen for en udrulning af fjernvarmenettet på nordsiden af slusen, og etableringen af et nyt kraftvarmeværk på Numitvej i 1994. 

Siger man “HD” og “Hvide Sande Fjernvarme” i samme sætning, vil mange uvægerligt også sige “vindmøller.” Siden etableringen af solfangerne på sluseøen tilbage i 2014, har HD i tæt parløb med først driftsleder Martin Halkjær, og siden driftsleder Morten Rauhe formået at holde Hvide Sandes varmeforsyning på forkant med den grønne omstilling. Som HD selv siger, altid med den klare bagtanke, at det gerne må være godt for miljøet og planeten, men bestemt heller ikke gør noget, hvis det kan spare byens varmeforbrugere nogle penge.

At Hvide Sandes fjernvarme i 2022 var landets billigste, er således ikke tilfældigt, da netop den fremsynede kombination af egne vindmøller, elkedel og varmepumpe giver et manøvrerum, hvor selskabet kan producere varme når elprisen er lav, og sælge strømmen eksternt, når prisen er høj.

HDs aftræden markeres med en inviteret afskedsreception for forretningsforbindelser og samarbejdspartnere fredag den 26. maj.